P3O versus PMO. Het einde van de Babylonische spraakverwarring?

Een PMO kan van alles zijn. Bedoel je een Project Management Officer, een Programma Management Office of nog weer iets anders? Waar PMO over het algemeen gaat over een fysieke Project- of Programma Office (in de volksmond worden beide PMO genaamd) is P3O daarentegen een model en Best Practice dat het beestje gewoon bij de naam noemt. Door eenduidige terminologie voorkom je een hoop verwarring. Ook een misvatting is dat P3O een ‘office’ zou zijn of een methodiek. Dat is het niet. Het is een model. De 3 geeft de 3 niveaus aan van het model: Portfolio (Strategisch), Programma (Tactisch) en Project (Operationeel). Nou kunnen we discussie voeren over terminologie en of je de drie niveaus zo zou moeten noemen. Maar dat is een theoretische discussie die je in de praktijk bar weinig oplevert. Maar wil je snel een structuur in je organisatie neerzetten, een quickscan doen wat je al in huis hebt en checken wat handig is om te herschikken, aan te vullen of te stoppen? Daar helpt het P3O model je bij.

Dus waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? In plaats van een Babylonische spraakverwarring over PMO, PMO en PMO raad ik je van harte aan om gebruik te maken van wat er al is. Met P3O hoef je het wiel niet meer uit te vinden. Het is een Best Practice gebaseerd op uitgebreide studie van praktijkervaring in verschillende organisaties en sectoren.

Het P3O model is bruikbaar ongeacht welke methodiek je gebruikt voor het opleveren van projecten en programma’s. Het is gecheckt met uiteraard de Cabinet Office producten zoals bijvoorbeeld Prince2 en MSP, maar ook met de pmBOK van PMI. En de terminologie is eenduidig. Beschrijvingen van functies en services zijn meteen te gebruiken. Dus hoeveel meer gemak wil je hebben? Kan je gewoon je werk doen.

En ook hier geldt; het middel is geen doel op zich. Net zoals projecten of een PMO op zich geen doel kunnen zijn. Het doel is opleveren wat er is afgesproken. Een structuur is een middel. Om dat organisatie breed te kunnen beheersen, efficient te laten verlopen en op het juiste moment besluiten te kunnen nemen (dus check de informatie/besluitvormingsflow even) en communicatie goed te laten verlopen… daarvoor zet je een structuur neer. En daarvoor kan het P3O model als basis dienen.

Het P3O model is voor mij niet heilig, maar wel ontzettend handig! Zelf het wiel uitvinden? Dat mag natuurlijk ook. Eigen saus erover of andere benaming kiezen? Alles kan. Al zal ik je dat niet aanraden natuurlijk, maar als iedereen in jouw organisatie begrijpt wat je bedoelt en waar ze moeten zijn als je alles PMO, PMO en PMO noemt… dat is aan jou 🙂 Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *