Projectmatig werken: de basis

Als er niets misgaat wil dat niet zeggen dat je succes hebt! De afgelopen decennia is veel aandacht geweest voor de harde kant van het projectmanagement. De projectopdracht, planning en risicomanagement zijn  …centrale begrippen geworden. De laatste jaren heeft een omslag plaatsgevonden en de zachte kant zijn intrede gedaan. Nu lijkt projectmanagement vooral een vak te zijn (of worden) van het managen van de verwachtingen… Natuurlijk heb je als projectleider beiden nodig, maar is dat niet wat veel gevraagd? Dit boek verenigt de harde en zachte kant van projectmanagement. Met als doel voor de projectleider de weg naar ProjectSucces te vereenvoudigen.

Dit boek is in drie opzichten anders dan andere boeken over projectmanagement. Ten eerste begint het steeds bij wat je tegenkomt en staat dan stil bij wat je zou kunnen doen om hier succesvol mee om te gaan, in plaats van te beginnen met uitleg over het hele scala aan projectmanagementtechnieken. Ten tweede stimuleert het boek nadrukkelijk de focus op ProjectSucces in plaats van de focus op het managen van risico’s. Uitgangspunt daarbij is dat een project niet per definitie een succes is als er niets misgaat. Om van een project een succes te maken moet je tenminste in zes universele succesfactoren investeren:
– een actief betrokken management en gebruikers
– een heldere en realistische strategie
– planning en control die werken
– een hecht team
– focus en inspiratie
– flexibiliteit en creativiteit
Ten derde laat het boek zien hoe je het vak projectmanagement kunt leren van je eigen en andermans ervaringen. Dit gebeurt door bij elk praktijkverhaal steeds kort te reflecteren (liefst vanuit meerdere perspectieven) op het vraagstuk dat er speelt en de les die getrokken kan worden.

Over de auteurs

Peter Storm is directeur van Kennis&Co, hoogleraar Bedrijfskunde aan de Open Universiteit en bekend van het boek Projectmatig werken. Zijn ruime academische- en praktijkervaring is verwerkt in het ‘projectsucces’-perspectief dat in dit boek uiteen wordt gezet. Martijn Jong is organisatieadviseur en directeur van AMI Consultancy en auteur van onder meer Managen voor dertigers. Hij werkt al menig jaar vanuit het ‘projectsucces’-model als coach en begeleider van complexe projecten. Chantal Savelsbergh is partner bij Kennis&Co, universitair docent Human Resource Development en Change Management aan de Open Universiteit. Onlangs promoveerde zij op gedrag dat samenspel en innovatie in projectteams bevordert, namelijk teamleergedrag.

Projectmatig werken: de basis. Hoe maak ik van mijn project een succes? VK Banen/Spectrum.

3 thoughts on “Projectmatig werken: de basis”

Teun van Aken 8 jaar ago

Beste Loes, je maakte me met je recensie nieuwsgierig naar dit boek, vooral omdat er een hoogleraar en een universitair docent aan meewerkten. Gegeven mijn bijdragen elders op deze site over de kloof tussen wetenschap en praktijk was ik zeer benieuwd.
Welnu: wat mij betreft een buitengewoon teleurstellend boekwerkje. Nauwelijks wetenschappelijke onderbouwing en veel common sense, een verouderde discussie over de term projectsucces en een model dat met voorbeelden wordt verduidelijkt (dat is m.i. geen wetenschap), een hoofdstuk over leiderschap waarin niets nieuws staat, maar dan ook werkelijk niets nieuws, ik wordt daar niet veel wijzer van. Maar dat zal wel aan mij liggen.

Loes Schrijvers 8 jaar ago

Beste Teun,

Dankjewel voor je reactie. We waren een beetje verrast door de reactie, en zijn benieuwd naar jouw visie hierop. Wat maakt jou projectmanagement visie wel toekomstgericht en nieuw? We hebben het idee dat juist de combinatie van factoren maar vooral het idee van het sturen op succes (dat anderen definiëren) het antwoord is waar veel organisaties op wachten. We willen er graag eens persoonlijk in gesprek. Vind je het leuk om eens bij ons langs te komen?

Groetjes, Loes

Teun van Aken 8 jaar ago

Lijkt me een goed idee Loes. Zullen we er Nicoline Mulder bij betrekken? Zij wil ook dat deze site een sterkere nadruk op de wetenschap gaat leggen. En dan over de resultaten van dit gesprek iets op deze site publiceren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *