Plannen op niveau

Veelal hebben projectmanagers grote A1 planningen achter hun bureau hangen waarin veel denkwerk met het team is gaan zitten. Kijkend naar deze planningen zie ik ‘rijp en groen’ door elkaar. Heel veel detail in werkzaamheden waarvan men veel weet en weinig (of geen) detail in werkzaamheden door derden. En dan vragen ze mij: ‘Tot welk niveau moet in eigenlijk plannen?”

Projectmanagement is kinderspel

Op een regenachtige zondagmiddag bouwden mij dochters van 8 en 10 een rollercoaster van K’nex. Ze scheurden het voorblad met de totaalafbeelding van de rollercoaster van het instructieboekje af en hingen het aan de muur. De jongste pakte het apparaat waarmee het karretje naar de looping wordt gelanceerd en zette de schakelaar om. Onder hels kabaal …

Boek van de week

Opleidingen

Bekijk alle opleidingen

Mag het een beetje meer zijn?

U kent hem wel, de drukke projectmanager die met zijn blackberry tijdens een vergadering zit te multitasken. Als je zijn aandacht vraagt, zegt hij nonchalant: “ga maar door, ik luister”. Trots vertelt dat hij geen project- maar programmamanager is. Ik krijg dan een kriebelend gevoel van onbehagen. Grote woorden kleine daden, een epidemie die zich als een inktvlek over het land verspreidt en waarvoor, in tegenstelling tot de Mexicaanse griep, geen vaccin te vinden is.

Vacatures

Algemeen Directeur (Tilburg)

Samen met de Operationeel Directeur vorm je het directieteam van Van Eerd. Bekijk alle vacatures

Advertorial

DEEL UW KENNIS, SCHRIJF MEE

Kom ook met uw ervaringen of ideeën! Doe mee met [num_authors] andere professionals. Lees verder

Projectmanagement is cabaret

Door: Wouter Botermans

En cabaret is leuk. Laatst was ik bij toeval bij een project management training. Niet zomaar een training, maar een volle cursus in 1 1/2 uur in een theater. Tijdens een cabaret toneelvoorstelling met de naam Prins4 liep Arco Kats met de deelnemers op zeer toegankelijke en herkenbare wijze door de wetmatigheden van project management.

Met publiek elan!

Er zijn voldoende kanttekeningen te plaatsen bij de wijze waarop het opdrachtgeverschap in organisaties wordt ingevuld. Falend opdrachtgeverschap is een veelvoorkomende oorzaak van het mislukken van ICT-projecten. Toch is dit maar een deel van het verhaal. Want we kunnen ook kanttekeningen plaatsen bij de (veronderstelde) invloed van opdrachtgevers op het verloop van projecten.

Zichtlijnen

Ik liep vorige week in een bos waar Staatsbosbeheer bezig was met werkzaamheden. Op het betreffende landgoed zag je bijna letterlijk door de bomen het bos niet meer. De oorspronkelijke structuren van het terrein waren niet of nauwelijks meer zichtbaar. Om deze structuren weer zichtbaar te krijgen is Staatsbosbeheer “zichtlijnen” aan het creëeren. Dit doen ze door doorgegroeide bomen te kappen, doorgewoekerde struiken en beplanting te snoeien en te veel aangeplante begroeiing weg te halen. Ik kon het niet laten om deze vergelijking door te trekken naar projecten…

Meest recente berichten

Recente reacties

Archief

Categorieën

Meta